Prometheus logo
linkerzijde




Zondagmiddag 13 april 2008 - Pascal Verbeken


Pascal Verbeken
Pascal Verbeken, Gent 1965, is auteur en sinds 1999 redacteur bij het Belgische weekblad HUMO. Daarvoor werkte hij bij de krant De Standaard.
Verbeken woont als Vlaming in Wallonië, zijn missie is journalistiek. hij pleit niet voor een Vlaamse of Belgische zaak, maar hij toont dat er in Wallonië meer potentie schuilt dan de eindeloos herhaalde karikatuur van ‘le pays noir’.
Met Arm Wallonië biedt Verbeken door zijn journalistieke nieuwsgierigheid, en de gegrondheid waarmee hij op ontdekkingstocht gaat, een tegengif tegen de clichés die in de media de ronde doen. Hij spiegelt in zijn boek het echte Wallonië aan het imaginaire Wallonië, zowel zoals het door de Vlamingen als de Walen wordt verbeeld.
Arm Wallonië toont een Wallonië dat het nieuwe omarmt, maar dat er tegelijk soms ook geen blijf mee weet. Een Wallonië dat het verleden niet verwerkt heeft en daarom gebukt gaat onder taboes.
De les die dit boek vooral trekt, is dat er meer nog dan geld, verwerking van het verleden nodig is om de toekomst te kunnen hervatten.

Het is een les die net zo goed voor Vlamingen in dit land bestemd is, voor generaties die er geen flauw benul meer van hebben dat hun grootouders nog maar net het arm Vlaanderen achter zich gelaten hebben. Een land kan alleen een evenwichtig zelfbeeld ontwikkelen als het zich ook zijn ellende wil herinneren: de hongerjaren van de seizoenarbeiders en de migranten in de Vlaamse enclaves in Charleroi.
Verbeken stelt zich zeer bescheiden op. Aan deze ingesteldheid is het te danken dat hij op een verrijkende en indringende manier de wereld aantreft die schuilgaat achter die vele clichés.

Marchienne-au-Pont (Charleroi). Fotograaf: Pierre-Yves Dallenogare
Arm Wallonië: een reis door het beloofde land

2007

1903
Ruim honderd jaar geleden schreef Auguste de Winne Door arm Vlaanderen (heruitgave 2001), een verslag van reizen door een streek die toen stond voor armoede, uitbuiting en hongersnood. De Winne was toen journalist, later hoofdredacteur, van de socialistische krant Le Peuple. Hij schreef zijn boek om bij zijn Franstalige lezers begrip te wekken voor de noden in dat achtergebleven Vlaanderen, in een tijd waarin Wallonië bij de rijkste delen van de wereld hoorde.
Vandaag liggen de kaarten precies andersom
Arm Wallonië lijkt wel een antwoord op De Winne: een reis vooral door die delen van Wallonië die het hardst getroffen zijn door de teloorgang van steenkool, staal en glas. Het industriële bekken, dat begint in de buurt van Bergen en de Borinage, dan naar Charleroi, en verder naar Seraing en Luik. Een streek waarin de twee voorbije eeuwen ook honderdduizenden Vlamingen een toevlucht, en welvaart hebben gevonden, maar waar nu de toekomst nog steeds een vraagteken is. Een blik naar verleden en heden, én de vraag hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.
Op 10 maart j.l. ontving Pascal Verbeken de M.J. Brusseprijs 2008 voor het beste journalistieke boek. Het boek werd gerealiseerd met steun van het Fonds Pascal Decroos en gekozen uit maar liefst 227 inzendingen. De M.J. Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Pascal Verbeken zal worden geïnterviewd door Karel van Keymeulen, journalist van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Info: RIV en De Geus Nieuwsbrief